Colour blindness


Categorie

Aktuelle blog

 • 19 June 2016

  Anleitungen übersetzen

  Kürzlich erkundigte sich ein großer Importeur, ob es zulässig sei, einem Produkt lediglich

  Lesen Sie mehr>
 • 21 March 2015

  MadCap Flare 11

  10 Reasons Why MadCap's Flare 11 Sets the Standard This article was originally published

  Lesen Sie mehr>
 • 20 January 2015

  Bestimmungsgemäße Verwendung

  Die Grundlage für eine sichere Nutzung Sie findet sich in fast jeder Anleitung: Die Angab

  Lesen Sie mehr>
 • 16 January 2015

  10 Möglichkeiten zur Verbesserung der Customer Journey

  Die Anleitung als Teil der Customer Journey Direkt nach dem Kauf eines Produkts blättert

  Lesen Sie mehr>
 • 07 January 2015

  Context Sensitive Help

  Lesen Sie mehr>

Colour blindness

Colour Blindness

This week I got in contact with Meinard Noothoven van Goor M.Sc. Van Goor is director of Blind Color. It is Blind Color’s mission to stop the unnecessary discrimination of the colour blinds. Van Goor made me aware of the fact that also manuals can cause discomforts and problems. But with a little bit more attention it is possible to supply also them good with information.

Kleurenblindheid: wat is het?

Kleurenblindheid komt bij 1 op de 12 mannen voor (8%) en bij 1 op de 250 vrouwen (0,4%). Het is de meest voorkomende visuele handicap.  Waarschijnlijk omdat het een onzichtbare handicap is, wordt er in onze samenleving nauwelijks rekening gehouden met kleurenblinden. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat in alle media die zich bezighouden met de presentatie en communicatie van informatie, kleur vaak een van de krachtigste manieren is om de boodschap over te brengen. Als veel mensen geen gebruik kunnen maken van het functioneel gebruik ban kleuren is dit niet alleen een probleem voor de kleurenblinde zelf, maar ook voor degene die een zo groot mogelijke doelgroep willen bereiken.

Kleurenblindheid is een handicap die kan variëren van volledig kleurenblind zijn tot het niet waar kunnen nemen  van bepaalde tinten groen en rood. De afbeelding van de stoplichten maakt duidelijk wat een kleurenblinde doorgaans (niet) ziet.Stoplicht

Indien kleuren niet goed van elkaar onderscheiden kunnen worden heeft dit serieuze gevolgen. Voorbeelden van gevaarlijke situaties zijn verkeerssignalering, kleurencodering van elektriciteitskabel, aan/uit knoppen van machines en gekleurde medicijnen. Ook het gebruik van kleurcodes en waarschuwingssignalen op control panels in de procesindustrie levert de nodige problemen op.

Enkele behaalde resultaten

Er bestaand enkele tools die kunnen helpen met vinden van oplossingen voor het probleem van kleurenblindheid. Zo heeft het Nederlands Normalisatie Instituut  in 2006 de NPR 7022 „Functioneel kleurgebruik- Aanpassing aan kleurzienstoornissen“ uitgebracht. Dit is de eerste norm op het gebied van kleurenblindheid. TNO heeft een kleurenblindheid-simulator ontwikkeld. Hiermee kan de perceptie van een kleurenblinde worden getoond. Deze simulator wordt gebruikt bij het aanpakken van ontwerpvraagstukken. Tools als de norm en de simulator zijn gebruikt  om te komen tot enkele behaalde successen:

NS overweglichten

Overweglichten gingen voor sommige kleurenblinden nooit aan (ze blijven altijd zwart). Doordat de lampen zijn vervangen voor LED’s, zijn de signalen voor de meeste kleurenblinden duidelijk zichtbaar geworden. Ook voor kleurzienden zijn de overweglichten veel duidelijker waar te nemen dan de oude rode lichten met gloeilampen.

Verkeerstekens

Doordat de kleuren rood en blauw voor sommige kleurenblinden „mengen“, komt de boodschap niet over. De Normcommissie Verkeerstekens is door Blind  Color weten te overtuigen de verkeersborden kleurenblind-proof te maken. Hierdoor zijn deze borden ook duidelijker worden voor kleurzienden, zeker in het donker. De nieuwe borden, die per 1-10-2012 zijn ingevoerd, hebben een contour-bies en scheidings-bies tussen rood en blauw.Verkeersborden

WK voetbal shirts

Via de KNVB heeft Blind Color de FIFA zover gekregen dat tijdens het WK-voetbal in Duitsland bij elke wedstrijd één elftal witte shirts zou gaan dragen. Deze praktische oplossing heeft inmiddels veel navolging gekregen.

Kleurenblindheid en gebruiksaanwijzingen: waar rekening mee te houden

Ook in handleidingen wordt gebruik gemaakt van kleuren voor informatieoverdracht. Zo zijn de pijlen die in illustratie worden gebruikt meestal rood, worden goed en fout tekens in respectievelijk groen en rood weergegeven, komen rode en groene signalen (bijvoorbeeld storingsmeldingen of waarschuwingslampen) regelmatig voor en dient de batterijstatus van apparaten vaak te worden uitgelegd.

Oplossingen voor kleurenblinden blijken vaak eenvoudig en zelden kostbaar. Door de ontstane bewustwording zullen ook wij trachten rekening te houden met kleurenblinden. Informatie over het onderwerp kleurenblindheid is intern verspreid en de norm NPR 7022 Functioneel kleurgebruik is aangeschaft. Indien bij het gebruik van „functionele“ kleuren rekening wordt gehouden met   juist kleurgebruik en/of dubbele codering (zoals rood altijd boven en groen onder) en het aangeven van de kleur in tekst, wordt informatie ook voor kleurenblinden begrijpelijk.